Μια άγνωστη κινστέρνα του δημόσιου υδροδοτικού δικτύου της βυζαντινής Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Ορφανού - Θ. ΡΑΠΤΗΣ (Konstantinos T. RAPTIS), Κωνσταντίνος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Στο άρθρο παρουσιάζεται μια –άγνωστη έως σήμερα– κινστέρνα του υδροδοτικού δικτύου της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, που εντοπίστηκε ανασκαφικά στην περιοχή ανατολικά του Αγίου Νικολάου Ορφανού και η οποία φαίνεται ότι λειτουργούσε επί σειρά αιώνων ως τοπικό κέντρο διανομής ύδατος στον ανατολικό οικιστικό τομέα της βυζαντινής και μετέπειτα οθωμανικής πόλης.