Η (καμένη) νοτιοανατολική πτέρυγα της ιεράς μονής Ξηροποτάμου στο Άγιον Όρος και η γραφική αποκατάστασή της - ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ (Sotiris VOYADJIS), Σωτήρης; ΧΑΡΚΙΟΛΑΚΗΣ ( † Nikolaos CHARKIOLAKIS), † Νίκος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Η μονή Ξηροποτάμου επλήγη κατά τον 20ό αιώνα από δύο καταστροφικές πυρκαγιές, το 1950 και το 1973. Το τμήμα που καταστράφηκε το 1973 καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της νότιας και το νότιο τμήμα της ανατολικής πτέρυγας (ή κόρδας, στο ιδιόλεκτο του Αγίου Όρους). Είναι κατασκευασμένο σε τέσσερεις, τουλάχιστον, οικοδομικές φάσεις: η πρώτη χρονολογείται ανάμεσα στα 1527-1610, η δεύτερη το 1747, η τρίτη το 1837 και η τέταρτη το 1852. Η μορφή των κτηρίων αντανακλά τα ρεύματα της αρχιτεκτονικής των κοσμικών κτηρίων του Αγίου Όρους τον 18ο και τον 19ο αιώνα