Επανεξέταση τριών ναών με ανεικονικό διάκοσμο στα νησιά του Αιγαίου και ένα παρόμοιο παράδειγμα στην Κρήτη - ASLANIDIS (Κλήμης ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ) , Klimis (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη διατηρούνται ναοί με ανεικονικό τοιχογραφικό διάκοσμο, οι οποίοι ανήκουν σε δύο ομάδες, με μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Η πρώτη ομάδα μπορεί να συσχετιστεί με την Εικονομαχία. Η δεύτερη περιλαμβάνει έναν ναό στην Ικαρία, δύο στην Κάρπαθο και έναν στην Κρήτη. Η ορθή ανάγνωση των επιγραφών του ναού της Ικαρίας και η χρονολόγησή του στον 17ο αιώνα διευκολύνει την κατανόηση του μεταβυζαντινού πλαισίου στο οποίο εντάσσονται και οι υπόλοιποι ναοί της ομάδας, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι η άποψη πως υπάρχει μια ανεικονική παράδοση στο Αιγαίο σε όλη τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου θα πρέπει να αναθεωρηθεί.