Νικολάου Κάλμπου, εικόνα του Αγίου Νικολάου - ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ-ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ (Myrtali ACHEIMASTOU-POTAMIANOU), Μυρτάλη (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Η εικόνα του αγίου Νικολάου με δώδεκα σκηνές βίου φιλοτεχνήθηκε το 1674 από τον ιερέα ζωγράφο Νικόλαο Κάλμπο με αφιερωτή τον Νικόλαο Σαγκινάτσο, δεόμενο στον άγιο. Αμφότεροι κατάγονταν από σημαντικές οικογένειες της Κρήτης, των Κάλμπων από τα Χανιά και των Σαγκινάτσων από το Ρέθυμνο. Μέλη τους εντοπίζονται τον 17ο αιώνα στη Ζάκυνθο, όπου ο Νικόλαος Κάλμπος αναφέρεται και ως διδάσκαλος της αγιογραφίας, το 1687. Εικονογραφία και σύνθεση συνδέουν το έργο με παλαιότερες εικόνες ζωγράφων της Κρήτης και δείχνουν έμπειρο μαΐστορα, ο οποίος χειριζόταν με άνεση τις εκκλησιαστικές πηγές και τα εικονογραφικά υποδείγματα που, από άμεση ή έμμεση γνώση, είχε στη διάθεσή του.