Γλυπτό με την διάβαση της Ερυθράς Θάλασσας και η χρήση του - ΓΚΙΟΛΕΣ (Nikolaos GKIOLES), Nικόλαος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Τὸ ἀνάγλυφο στὸ Μουσεῖο Yozgat (Καππαδοκία) εἰκονίζει τὴν διάβαση τῆς Ἐρυθρᾶς Θάλασσας. Τὸ παλαιοδιαθηκικὸ αὐτὸ γεγονὸς ἑρμηνεύεται ἀπὸ τὸν ἀπόστολο Παῦλο καὶ τοὺς Πατέρες ὡς προτύπωση τοῦ χριστιανικοῦ βαπτίσματος. Κυριαρχεῖ ἡ παρουσία του στὴν πασχαλινὴ ὑμνογραφία. Εἶναι ἐπίσης ἕνα ἀπὸ τὰ 15 βιβλικὰ ἀναγνώσματα τοῦ ἑσπερινοῦ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου, στὴν διάρκεια τοῦ ὁποίου γίνονταν οἱ βαπτίσεις, καθὼς τὸ Πάσχα θεωρεῖται ὡς ἡ κατεξοχὴν ἡμέρα βαπτίσματος. Τὰ πατερικὰ κείμενα καὶ ἡ λειτουργικὴ πρέπει νὰ ἔχουν ἀσκήσει ἐπίδραση στὸ εἰκονογραφικὸ πρόγραμμα τοῦ χώρου ποὺ γίνονταν οἱ κατηχήσεις καὶ οἱ βαπτίσεις. Οἱ διαστάσεις τοῦ γλυπτοῦ ἐπιτρέπουν νὰ ὑποστηρίξουμε ὅτι θὰ χρησίμευε ὡς ἐπιστύλιο θύρας βαπτιστηρίου ἢ νάρθηκα, ὅπου λάμβαναν χώρα οἱ κατηχήσεις καὶ οἱ βαπτίσεις.