Λατίνοι δωρητές και χορηγίες στην ιπποτοκρατούμενη Ρόδο (1309-1522) - ΚΑΣΔΑΓΛΗ (Anna-Maria KASDAGLI), Άννα-Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2025)
Για δύο αιώνες η Ρόδος ήταν το αρχηγείο του σταυροφορικού τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Η ανάπτυξη της πόλης και η προσέλευση Λατίνων από διάφορες περιοχές δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για πλούσια χορηγική δραστηριότητα. Tα παράγωγά της που έχουν επιβιώσει είναι συγκριτικά λίγα. Όμως, μαζί με τις γραπτές πηγές, μας επιτρέπουν να την εξετάσουμε σε ασυνήθιστο εύρος και να ανιχνεύσουμε την ταυτότητα των δωρητών, την ποικιλία των κινήτρων τους, το εύρος της δραστηριότητας και την ανταπόκριση μέρους, τουλάχιστον, της κοινωνίας της εποχής.