Ακολουθώντας τα βήματα του Διονυσίου του εκ Φουρνά - ΒΑΣΙΛΑΚΗ, Μαρία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Το άρθρο αυτό εξετάζει την καλλιτεχνική και λογοτεχνική παραγωγή του Διονυσίου του εκ Φουρνά σε μια προσπάθεια αποτίμησης τόσο του ίδιου όσο και του έργου του. Εστιάζει σε έργα-κλειδιά της δραστηριότητάς του, που βοηθούν να κατανοήσουμε σε βάθος το μέγεθος της προσφοράς του στην καλλιτεχνική δημιουργία κατά το πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Τι εκπροσωπεί ο Διονύσιος στην καλλιτεχνική παραγωγή του 18ου αιώνα; Ή ακόμα περισσότερο τι καινούργιο φέρνει στη θρησκευτική τέχνη του 18ου αιώνα; Στο πλαίσιο αυτό ανασύρονται πληροφορίες του βίου του, που επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση του έργου του. Τέλος διερευνάται σε ποιο βαθμό η Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης βοηθά να κατανοήσουμε τον Διονύσιο τον εκ Φουρνά ως καλλιτέχνη, αλλά και τη συνεισφορά του στην καλλιτεχνική και γενικότερα την πνευματική ατμόσφαιρα της εποχής του.