Επιπτώσεις της λειτουργίας προσκυνήματος στον τύπο των ναών της μονής του Οσίου Λουκά (Περίληψη) - ΜΠΟΥΡΑΣ, Χαράλαμπος (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Στην ανακοίνωση εξετάζονται τα στοιχεία εκείνα που κομίζει ο Βίος του Οσίου Λουκά σχετικά με την κίνηση των προσκηνυτών στο οικοδομικό συγκρότημα του ναού της Παναγίας (ή Αγίας Βαρβάρας) πριν το κτίσιμο του Καθολικού. Έτσι αξιολογούνται σε αυτό το πλαίσιο της εξυπηρέτησης των προσκηνυτών ο γυναικωνίτης, η λιτή και η στοά του ναού της Παναγίας, και ο θολοσκεπής διάδρομος που οδηγούσε τους πιστούς στα λείψανα του Οσίου. Άλλες μετασκευές, όταν απήχθη το σκήνωμα του Οσίου στη Δύση και ατόνησε η πορεία των πιστών προς το κιβώριο, συνδέονται με νεότερες ιστορικές περιόδους της μονής.