Η θρησκευτική ζωγραφική στον ελληνικό κόσμο ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Δύση. Αισθητικές αναζητήσεις και ιδεολογικές προσεγγίσεις από τα χρόνια του Διαφωτισμού ως τη γενιά του '30 (Περίληψη) - ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ευγενία (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2014)
Στην ανακοίνωση θίγεται η παράμετρος της αισθητικής αξίας της βυζαντινής τέχνης και της συνέχειάς της, μεταβυζαντινής, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διάστασης. Η αναδίφηση των ιστορικών πληροφοριών οδηγεί σε έναν καμβά αντιθέσεων, όπου ενώ ο ευρωπαϊκός 18ος αιώνας απομακρύνθηκε από το Βυζάντιο και την τέχνη του, στον ορθόδοξο κόσμο αυτή η σχέση με τη Δύση όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά και εκφράστηκε εικαστικά. Από την Επανάσταση και μετά η αμφιταλάντευση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την ελληνική και ορθόδοξη -σχεδόν αποκλειστικά θρησκευτική- τέχνη είναι ο κανόνας, ενώ συνάμα, η ίδρυση του κοσμικού κράτους φανέρωσε τις ανεπάρκειες της τέχνης αυτής. Παράλληλα, οι αισθητικές αναζητήσεις στα χρόνια που ακολούθησαν εντάθηκαν. Μόνο με την εμφάνιση της γενιάς του '30 γεφυρώθηκε αυτή η διάσταση, αναδεικνύοντας την ελληνικότητα ως συνιστώσα της ευρωπαϊκότητας.