Το ύφασμα, το χρώμα, ο συμβολισμός και η σημασία του στο Βυζάντιο (4ος-15ος αιώνες) - MUTHESIUS, Anna (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
Στο άρθρο εξετάζεται ο ρόλος που έπαιξαν οι βαφές των βυζαντινών μεταξωτών στη διαδικασία της αντίληψης του φωτός και του χρώματος στο Βυζάντιο από τον 4ο έως και 15ο αιώνα και ερευνάται η σχέση των συμβολισμών των χρωμάτων με την πολιτική ιδεολογία, τη θρησκευτική πίστη και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Ακόμη, γίνεται διάκριση της σημασίας του χρώματος ως φορέα της φυσικής απόχρωσης και ως αλληγορίας για την εξουσία ή τη χριστιανική σωτηριολογία. Στη μελέτη υποστηρίζεται ότι στο Βυζάντιο το φως και το χρώμα είχαν ιδιαίτερη σημασία για τα μεταξωτά υφάσματα. Ως προς την αντίληψη των χρωμάτων από τους Βυζαντινούς τα μεταξωτά χρησίμευαν στην μεταφορά της φυσικής παρατήρησης που βασίζεται στις αισθήσεις στο πεδίο της νόησης, όπου τα ενσωματωμένα συμβολικά νοήματα μπορούσαν να αποκαλυφθούν και να εκτιμηθούν ανάλογα.