Εξαρτήματα ιπποσκευής απο το πριγκιπάτο της Αχαΐας (1205-1428) - BARMPARITSA, Eleni (Δελτίον της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 2016)
H χρήση του αλόγου στην προβιομηχανική εποχή καθόρισε πολλαπλές ανθρώπινες δραστηριότητες: παραγωγικές διαδικασίες, μεταφορές, τη διεξαγωγή του πολέμου. Σε δυο επίκαιρες θέσεις του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, τα κάστρα Χλεμούτσι και Γλαρέντζα, πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως μια σημαντική συλλογή στοιχείων ιπποσκευής. Πρόκειται κυρίως για σπιρούνια που συνδέονταν με αστούς της Γλαρέντζας, οι οποίοι είχαν την ιδιότητα του ιππότη και πέταλα αλόγων και ημιόνων.