Σημείωμα του Διευθυντή Έκδοσης - Lenakakis, Antonis (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2021)
Μέσα από το 7ο τεύχος του περιοδικού Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης έχουμε τη χαρά να προτείνουμε στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας μία ποικιλία από ερευνητικά ζητήματα, τα οποία πιστεύουμε ότι, αφενός, θα κινήσουν το ενδιαφέρον της ερευνητικής κοινότητας και, αφετέρου, θα εμπνεύσουν προσεγγίσεις και πρακτικές για εκπαιδευτικούς εντός κι εκτός τυπικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα, η πρώτη ενότητα του επιστημονικού ηλεκτρονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης Διάλογοι! περιλαμβάνει άρθρα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα από επίκαιρα θέματα στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως ζητήματα κινηματογραφικής, συμπεριληπτικής και μαθηματικής εκπαίδευσης, δημιουργικής γραφής, κοινωνικής μάθησης και παιδικής λογοτεχνίας. Στην ίδια ενότητα της επιστημονικής αρθογραφίας αναπτύσσονται ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής και αξιολόγησης σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, διεύθυνσης και ηγεσίας σχολικών μονάδων, πολιτικής και εκπαιδευτικής διοίκησης και συντονιστών εκπαιδευτικού έργου στην προσχολική εκπαίδευση. Το δεύτερο τμήμα του τεύχους, ‘Νέοι Ερευνητές’, περιλαμβάνει έρευνα γύρω από τις ενδοσχολικές συγκρούσεις των εκπαιδευτικών μιας σχολικής μονάδας, ενώ στην ενότητα ‘Καινοτόμα Προγράμματα’ του παρόντος τεύχους παρουσιάζεται ένα διδακτικό σενάριο για το μάθημα της ιστορίας μέσω θεατρικού παιχνιδιού, με τη Μύρτιδα να μας ταξιδεύει από τον λοιμό των Αθηνών στην πανδημία του σήμερα. Τέλος, στις ‘Ανταποκρίσεις και Παρουσιάσεις’ του 7ου τεύχους περιλαμβάνονται δύο βιβλιοπαρουσιάσεις, μία για το βιβλίο Συμμετοχική μάθηση στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία και μία για τον συλλογικό τόμο Η παιδαγωγική της αξιολόγησης. Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Διάλογοι! ευχαριστούμε θερμά τους/τις συγγραφείς που εμπιστεύτηκαν τις εργασίες τους στο περιοδικό μας και ακολούθησαν τις συστάσεις των κριτών για τα κείμενά τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται στους/τις κριτές μας που αφιέρωσαν, αφιλοκερδώς, πολύτιμο χρόνο για να μελετήσουν τις εργασίες και να κάνουν προτάσεις για τη βελτίωσή τους. Ευχαριστούμε τα μέλη της Επιτροπής Ερευνητικής Πολιτικής και της Συνέλευσης του ΤΕΠΑΕ που εμπιστεύτηκαν την έκδοση του έβδομου τεύχους στην παρούσα συντακτική επιτροπή. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που φιλοξενεί και στηρίζει αυτή την εκδοτική προσπάθεια. Εκ μέρους της συντακτικής επιτροπής Αντώνης Λενακάκης Διευθυντής Έκδοσης