Πρότυπα γυναικών στα σύγχρονα παιδικά βιβλία γνώσεων. Καταρρίπτοντας την έμφυλη ιδεολογική διχοτομία στον χώρο των Επιστημών - Αγγελάκη Ρόζη-Τριανταφυλλιά (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2022)
Τα πραγματογνωστικά παιδικά βιβλία γνώσεων είναι έργα πολυτροπικά με μορφωτικό χαρακτήρα, που σκοπό έχουν να πληροφορήσουν παιδιά προσχολικής ή πρωτοσχολικής ηλικίας για οτιδήποτε τους περιβάλλει, μέσα από απλές και τεκμηριωμένες περιγραφές. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση των τέτοιων έργων να περιπλέκουν ηθελημένα το μυθοπλαστικό στοιχείο στις ιστορίες τους. Συχνά, η μορφή των σύγχρονων κειμένων είναι ιδιάζουσα, καθώς φέρουν χαρακτηριστικά της μυθιστορηματικής βιογραφίας, της αυτοβιογραφίας και των παιδικών εικονοβιβλίων, επιβεβαιώνοντας την υβριδικότητα του είδους. Εν προκειμένω, θα εξετάσουμε το έργο της Στέλλας Κάσδαγλη 30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πως μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ (2020), και τον Άτλαντα σπουδαίων προσωπικοτήτων. 101 προσωπικότητες της Ιστορίας που άλλαξαν τον κόσμο (2019) της Μιράλντα Κολόμπο. Θα μας απασχολήσει πώς οι συγγραφείς επιχείρησαν να πληροφορήσουν τα παιδιά για την ενασχόληση των γυναικών με τις Επιστήμες, με σκοπό να τα καταστήσουν επιστημονικά γραμματισμένα και να συμβάλλουν στη διακοπή της αναπαραγωγής διακρίσεων και ανισοτήτων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην ενασχόληση των γυναικών με τις Επιστήμες και την Τεχνολογία.