Σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για φορητές συσκευές για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού - Κουκουνάρα Μαρία; Χατζηνικολάου Κορνηλία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2023)
Το παρόν άρθρο μελετά την αξιοποίηση της τεχνολογίας της Επαυξημένης Πραγματικότητας (ΕΠ) στα πλαίσια ενίσχυσης των δεξιοτήτων των παιδιών προσχολικής αγωγής με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Ειδικότερα, το άρθρο στοχεύει στην σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής ΕΠ για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου των παιδιών με ΔΑΦ, η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η εφαρμογή ΕΠ «Καρτόλεξο» καλύπτει το βιβλιογραφικό κενό που εντοπίζεται στις εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας που απευθύνονται σε άτομα με ΔΑΦ για την ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων. Στην έρευνα συμμετείχαν 8 παιδιά προσχολικής αγωγής που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και η εφαρμογή αξιολογήθηκε από 3 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Για να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ευχρηστία της εφαρμογής ΕΠ «Καρτόλεξο» αξιοποιήθηκε η μεικτή μεθοδολογία με την συλλογή, ανάλυση και ερμηνεία ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν στην ημιδομημένη συνέντευξη και στο γραπτό ερωτηματολόγιο ευχρηστίας. Η εφαρμογή ΕΠ «Καρτόλεξο» σχεδιάστηκε παιδαγωγικά σύμφωνα με τις αρχές του εποικοδομισμού και η λειτουργικότητα της εφαρμογής βασίστηκε στους κανόνες ευχρηστίας του Nielsen (1993). Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η εφαρμογή «Καρτόλεξο» μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με ΔΑΦ να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους με διασκεδαστικό τρόπο. Συμπερασματικά, η εφαρμογή ΕΠ «Καρτόλεξο» χαρακτηρίστηκε κατάλληλη, λειτουργική, εύχρηστη και με πλούσιο περιεχόμενο.