A case study on preschool children’s preferences of and perspectives on their male and female early childhood educator - Rentzou, Konstantina (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2023)
Σκοπός της μελέτης: Η παρούσα μελέτη περίπτωσης είχε ως στόχο τη διερεύνηση των προοπτικών των παιδιών προσχολικής ηλικίας σχετικά με το εάν και πώς το φύλο των παιδαγωγών διαμορφώνει τον τρόπο που βλέπουν τον παιδαγωγικό ρόλο των παιδαγωγών τους και τον βαθμό στον οποίο τα παιδιά δείχνουν προτίμηση σε κάποιον από τους παιδαγωγούς τους με βάση το φύλο τους. Διερευνήθηκαν, επίσης, ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των αντιλήψεων των αγοριών και των κοριτσιών για τον ρόλο των παιδαγωγών τους. Από την άλλη πλευρά, η μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει εάν τα παιδιά εκδηλώνουν διαφορετική στάση απέναντι στους παιδαγωγούς τους όταν είναι στο σπίτι. Μέθοδος: Συλλέχθηκαν δεδομένα από οκτώ παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσω παιδικών ζωγραφιών, φωτογραφιών και συνεντεύξεων με τα παιδιά. Επίσης, πέντε γονείς συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Αποτελέσματα & Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά αποδίδουν έναν παιγνιδιώδη ρόλο στον άνδρα παιδαγωγό και έναν εκπαιδευτικό ρόλο στη γυναίκα παιδαγωγό. Τα δεδομένα που προέκυψαν τόσο από τα παιδιά όσο και από τους γονείς δείχνουν ότι η ύπαρξη ενός άνδρα παιδαγωγού ικανοποιεί την επιθυμία ή την ανάγκη των παιδιών, και ιδιαίτερα των αγοριών, για μια ανδρική φιγούρα στον θηλυκοποιημένο τομέα της προσχολικής αγωγής και φροντίδας. Επιπλέον, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την ανάγκη να ακούγονται οι φωνές των παιδιών για όλα τα ζητήματα που τα αφορούν, καθώς και να υιοθετούνται ποικίλες μέθοδοι για τη δημιουργία διαφοροποιημένων προοπτικών.