Ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό Σχολείο: Αντιλήψεις γονέων, νηπιαγωγών και δασκάλων - Δημοσθενίδης Δημήτριος; Πεντέρη Ευθυμία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2024)
Η μετάβαση των μαθητών και μαθητριών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο αποτελεί μία σύνθετη διεργασία, στην οποία εμπλέκονται οι παράγοντες που βρίσκονται στο περιβάλλον του παιδιού και συντελείται σε ένα ευρύ χρονικό διάστημα, που περιλαμβάνει τη φοίτηση στο νηπιαγωγείο, έως και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, εφόσον το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την επερχόμενη αλλαγή. Η ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νέο περιβάλλον εξαρτάται από την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων πλαισίων να υποστηρίξουν τη μετάβαση και τη μεταξύ τους συνεργασία. Σκοπός της έρευνας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων γονέων, νηπιαγωγών και δασκάλων σχετικά με την έννοια της ομαλής μετάβασης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό Σχολείο. Το δείγμα της ποιοτικής έρευνας αποτελούνταν από 20 άτομα, 10 γονείς, 5 νηπιαγωγούς και 5 δασκάλες. Επιλέχθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη και η θεματική ανάλυση περιεχομένου. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ γονέων – εκπαιδευτικών για την προαγωγή της ομαλής προσαρμογής των παιδιών. Φαίνεται πώς οι γονείς δεν εμπλέκονται ενεργά σε δραστηριότητες του σχολείου σχετικές με τη μετάβαση. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσαν να υλοποιηθούν περισσότερες δράσεις. Περαιτέρω έρευνα με το συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων μέτρησης κρίνεται ως απαραίτητη για τη διερεύνηση του ζητήματος της μετάβασης.