Η ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την αντίληψη της σχέσης με τον/την εκπαιδευτικό του τμήματος - Μπερτσιά Βασιλική; Πούλου Μαρία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2024)
Η συγκεκριμένη εργασία εξετάζει το ζήτημα της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών μέσης και ύστερης παιδικής ηλικίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 και της τηλεκπαίδευσης που εφαρμόστηκε στα ελληνικά σχολεία. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη ανάλυση της έννοιας της ψυχικής ανθεκτικότητας και της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή, ενώ εν συνεχεία πραγματοποιείται αναφορά σε σχετικές μελέτες που διενεργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Έπειτα, παρουσιάζονται τα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα αυτή στην οποία έλαβαν μέρος 576 μαθητές από δημοτικά σχολεία του νομού Ηρακλείου. Στόχος της έρευνας ήταν η συσχέτιση της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών με την αντίληψη της σχέσης με τον εκπαιδευτικό, την ψυχική ανθεκτικότητα του εκπαιδευτικού τους καθώς επίσης και με το αν οι μαθητές βιώσαν αισθήματα μοναξιάς και αν ένιωσαν ότι έχασαν κάποιους από τους φίλους τους κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και των περιοριστικών μέτρων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια Connor-Davidson resilience scale και teacher’s acceptance-rejection short scale τα οποία εξετάζουν αντίστοιχα την ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών (και εκπαιδευτικών) και την αντίληψη της σχέσης που έχουν οι μαθητές με τον εκπαιδευτικό τους, καθώς επίσης και κάποιες ερωτήσεις κλειστού τύπου σχετικά με τις εμπειρίες των παιδιών από την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και των περιοριστικών μέτρων. Μέσα από την ανάλυση προέκυψαν σημαντικά ευρήματα τα οποία παρατίθενται και συνδέονται με τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο αίσθημα στοργής/ζεστασιάς που εισπράττουν τα παιδιά από τον εκπαιδευτικό και στα επίπεδα ψυχικής τους ανθεκτικότητας, ενώ παράλληλα η σχέση με τον εκπαιδευτικό φάνηκε να σχετίζεται με το αν βιώσαν αίσθημα μοναξιάς κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης και με το αν θεωρούν ότι έχασαν κάποιους από τους φίλους τους κατά τη διάρκειά της.