Το παιχνίδι ρόλων και οι επιδράσεις του σε μάθημα προγραμματισμού υπολογιστών πρώτου εξαμήνου - Σπανουδάκης Νικόλαος; Κρασαδάκη Ευαγγελία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2024)
Το άρθρο παρουσιάζει την πιλοτική εφαρμογή ανάθεσης ρόλων σε μέλη ομαδικών εργασιών για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής λογισμικού σε μάθημα πρώτου εξαμήνου, το οποίο προσφέρεται σε σχολή μηχανικών που δεν θεραπεύει την επιστήμη και τεχνολογία υπολογιστών. Το μάθημα εφαρμογής είναι η Μεθοδολογία Προγραμματισμού Υπολογιστών της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, όπου οι πρωτοετείς έχουν χαμηλή συμμετοχή στις εξετάσεις, παρά την συμμετοχή τους στις διαλέξεις και τα εργαστήρια. Προκειμένου να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους και να δοθούν επιπλέον ευκαιρίες μάθησης, ο διδάσκων εισήγαγε τον συνδυασμό των δύο εκπαιδευτικών τεχνικών, ως μία έξτρα δυνατότητα. Οι ομάδες συγκροτήθηκαν από τέσσερα έως πέντε άτομα, ενώ οι ρόλοι που ανατέθηκαν είναι του Συντονιστή, του Αναλυτή, των Προγραμματιστών (δύο άτομα) και του Ελεγκτή. Τα αποτελέσματα έδειξαν τη θετική σχέση μεταξύ της ομαδικής εργασίας με ρόλους και της συμμετοχής στις εξετάσεις, ενώ επιβεβαιώθηκε η διαφορά στάσεων σε σχέση με το φύλο στα μαθήματα προγραμματισμού. Επιπλέον, η ανάλυση της μαθησιακής εμπειρίας με αξιοποίηση του μοντέλου Kano, έδωσε σημαντικές πληροφορίες στον διδάσκοντα για το τι θεωρούν οι φοιτητές/τριες επιθυμητά ή ελκυστικά ή αδιάφορα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του μαθήματος. Αν και η ταξινόμηση των περισσοτέρων χαρακτηριστικών ως επιθυμητής ποιότητας ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, η ταξινόμηση ορισμένων ως ελκυστικής ή αδιάφορης ποιότητας αποτέλεσε μια πολύτιμη ανατροφοδότηση.