H εφαρμογή και o έλεγχος της κοινωνικής εγκυρότητας ενός προγράμματος στην τέχνη για τη βελτίωση της συναισθηματικής ρύθμισης των εκπαιδευτικών - Ιωάννογλου Κωνσταντία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2024)
Τα συναισθήματα των εκπαιδευτικών σχετίζονται με μια ποικιλία σημαντικών διδασκαλικών αποτελεσμάτων. Οι καλλιτεχνικές δημιουργικές δραστηριότητες προσφέρουν μια δυναμική που ωθεί τους συμμετέχοντες να εργαστούν ολιστικά αφυπνίζοντας το σώμα, τις αισθήσεις, το συναίσθημα και το νου, προκειμένου να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και τη διαχείρισή τους. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η ποιοτική αξιολόγηση ενός προγράμματος εκπαίδευσης σε διάφορες μορφές Τέχνης, το οποίο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα συναισθηματικής ρύθμισης των εκπαιδευτικών. Στην έρευνα πήραν μέρος 11 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η ποιοτική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στην Τέχνη από τους συμμετέχοντες έγινε στο τέλος της εφαρμογής του και είχε ως στόχο τον έλεγχο της κοινωνικής εγκυρότητας του προγράμματος. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα Αυτοσχέδιο Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης από το Πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι στόχοι και η διαδικασία του προγράμματος έλαβαν υψηλή κοινωνική αποδοχή από τους συμμετέχοντες, ενώ ελάχιστα χαμηλότερη ήταν αυτή της σημαντικότητας των αποτελεσμάτων.