Διερεύνηση της επίδρασης της ποιότητας της σχέσης με τον εκπαιδευτικό και των εφαρμοζόμενων διδακτικών πρακτικών στην συναισθηματική ευεξία μαθητών πρωτοσχολικής ηλικίας - Γαλούση Βασιλική; Καρέλα Χριστίνα (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2024)
Tο σχολικό περιβάλλον μπορεί να συμβάλει στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης και της ανθεκτικότητας των μαθητών παρέχοντάς τους τα κατάλληλα εφόδια. Μεταξύ των παραγόντων που φαίνεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην συναισθηματική και ακαδημαϊκή ανάπτυξη των παιδιών περιλαμβάνονται η ποιότητα της σχέσης εκπαιδευτικού-μαθητή, η παροχή υποστήριξης, οι θετικές/ ρεαλιστικές προσδοκίες, το θετικό κλίμα μάθησης αλλά και οι διδακτικές πρακτικές που υιοθετούνται. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση της συναισθηματικής ευεξίας μαθητών των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου (6- 8 ετών), σύμφωνα με ορισμένους δηλωτικούς ενδοατομικούς και περιβαλλοντικούς προστατευτικούς παράγοντες (π.χ. προσοχή, αυτοέλεγχος, πρωτοβουλία, φιλοκοινωνική συμπεριφορά, συνεργασία σχολείου-οικογένειας) καθώς και των πιθανών διαφορών της ως προς το φύλο και τη σχολική επίδοση. Επιπλέον, μελετήθηκε η σύνδεση της ποιότητας της σχέσης εκπαιδευτικών-μαθητών καθώς και των διδακτικών πρακτικών που εφαρμόζονται στην τάξη με τη συναισθηματική ευεξία των μαθητών. Συμμετείχαν 160 εκπαιδευτικοί από την Αττική, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα απαντώντας στο ερωτηματολόγιο της έρευνας αναφορικά με τους/τις μαθητές/τριες τους. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν σημαντικές διαφορές της ευεξίας ως προς το φύλο και τη σχολική επίδοση των παιδιών, με τα κορίτσια και τους μαθητές με υψηλή επίδοση να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ευεξίας. Επιπρόσθετα, βρέθηκε ότι οι σχέσεις εγγύτητας μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών καθώς και οι διδακτικές πρακτικές προσανατολισμένες στη μάθηση σχετίζονται θετικά με τους παράγοντες συναισθηματικής ευεξίας, ενώ αντίστροφα οι συγκρουσιακές σχέσεις και οι διδακτικές πρακτικές προσανατολισμένες στην επίδοση σχετίζονταν αρνητικά. Η συγκεκριμένη εργασία αποσκοπεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών και στη διαμόρφωση θετικής εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδίως σε παιδιά πρώιμης σχολικής ηλικίας.