Η θέση της διατροφής και της αειφορίας στα Αναλυτικά Προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης - Κρητικός Γεώργιος; Χατζηνικόλα Χαριστούλα; Χατζημπέη Έλενα (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2025)
Η παρούσα έρευνα διερευνά τη θέση των εννοιών της διατροφής και της αειφορίας στα Αναλυτικά Προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης εστιάζοντας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Σουηδία, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο). Η έρευνα αποσκοπεί στην ανάλυση του τρόπου ενσωμάτωσης των δύο αυτών εννοιών, με ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεσή τους με το γνωστικό πεδίο των Φυσικών Επιστημών. Μέσω ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου, εξετάστηκαν η συχνότητα εμφάνισης των σχετικών όρων και η θεματική τους τοποθέτηση στο εκάστοτε Αναλυτικό Πρόγραμμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών. Στην Ελλάδα, η διατροφή εμφανίζεται κυρίως στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής, χωρίς όμως να αναπτύσσεται από τη σκοπιά των Φυσικών Επιστημών, ενώ η αειφορία παρουσιάζεται σε περιορισμένο βαθμό, συνήθως αποσυνδεδεμένη από επιστημονικά ή διεπιστημονικά πλαίσια. Αντίθετα, το σουηδικό Αναλυτικό Πρόγραμμα φαίνεται ως παράδειγμα καλής πρακτικής, με την αειφορία να διατρέχει το σύνολο των γνωστικών πεδίων, περιλαμβάνοντας έντονη παρουσία στις Φυσικές Επιστήμες. Η Κύπρος καταγράφει υψηλή ενσωμάτωση, κυρίως με κοινωνικοπαιδαγωγική προσέγγιση, ενώ στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου κυριαρχεί η βιολογική διάσταση της διατροφής, με πλήρη απουσία της έννοιας της αειφορίας. Στη Νορβηγία φαίνεται μια περιορισμένη παρουσία και των δύο εννοιών. Η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστική αναδιαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων, με στόχο τη βαθύτερη ενσωμάτωση της διατροφής και της αειφορίας σε επιστημονικό πλαίσιο, κυρίως μέσω των Φυσικών Επιστημών, και την υιοθέτηση μιας παιδαγωγικής προσέγγισης, που να συνδυάζει τη βιωματική μάθηση, τη διεπιστημονικότητα και την καλλιέργεια στάσεων υπευθυνότητας από την πρώιμη παιδική ηλικία.