Αντιλήψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση των μαθητών/ριών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ): Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση - Kofidou, Christina; Mantzikos, Constantinos; Chatzitheodorou, Georgia; Kyparissos, Nicholas; Karali, Athina (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2017)
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για τις αντιλήψεις και στάσεις των εκπαιδευτικών για την ένταξη των μαθητών/ριών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Για να βρουν τις σχετικές με το θέμα έρευνες διεξήγαγαν αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων ERIC, PsychLIT, EBSCO, Medline, και PubMed με τις λέξεις-κλειδιά «Εκπαιδευτικοί», «Αντιλήψεις», «Στάσεις», και «Παιδιά με Αυτισμό». Από την αναζήτηση βρέθηκαν 55 ερευνητικά άρθρα, μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές σχετικά με το θέμα τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει περιορισμένη ή ανεπαρκή γνώση και βασικές παρανοήσεις σχετικά με τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν αρνητικές στάσεις απέναντι στην ένταξη των μαθητών/ριών με αυτισμό. Από την άλλη πλευρά, λιγότεροι/ες εκπαιδευτικοί φάνηκε ότι έχουν θετικές στάσεις στην ένταξη αυτών των μαθητών/ριών. Ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών φάνηκε να έχει διαφορετικές στάσεις/απόψεις για τον αυτισμό. Επιπλέον, η ανασκόπηση έδειξε ότι μερικοί/ές εκπαιδευτικοί τείνουν να έχουν ουδέτερες στάσεις προς την ένταξη αυτής της ομάδας μαθητών/ριών. Επιπλέον, αρκετοί/ές εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται τους/τις μαθητές/ριες με αυτισμό διαφορετικά από τους/τις τυπικά αναπτυσσόμενους/ες μαθητές/τριες. Η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να λάβουν περισσότερη κατάρτιση για τον αυτισμό και τις αποτελεσματικές εκπαιδευτικές πρακτικές για αυτούς/ές τους/τις μαθητές/ριες. Με αυτόν τον τρόπο, οι ίδιοι/ες θα αναπτύξουν θετικές στάσεις προς την εκπαιδευτική ένταξη αυτών των μαθητών/ριών.