Οι τρόποι σκέψης στο μοντέλο της Binkley και η ενίσχυσή τους μέσα από το ερευνητικό/παρεμβατικό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή και Δεξιότητες Κοινωνικής Μάθησης» στο δημοτικό σχολείο - Τσάτσου-Νικολούλη, Σοφία; Μαυρογένη, Σταυρούλα; Κωτόπουλος, Τριαντάφυλλος; Αλευριάδου, Αναστασία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2021)
Η Binkley και οι συνεργάτες της στο μοντέλο που παρουσίασαν για τις δεξιότητες του 21ου αιώνα, τις οποίες πολλοί ταυτίζουν με τις κοινωνικές δεξιότητες, αναφέρουν ότι στους τρόπους σκέψης ανήκουν η συγκλίνουσα/αποκλίνουσα σκέψη, η καινοτομία/δημιουργικότητα και η μεταγνώση. Το ερευνητικό/παρεμβατικό πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή και Δεξιότητες Κοινωνικής Μάθησης» του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διάρκειας πέντε μηνών περίπου, διερευνά την ενίσχυση των παραπάνω δεξιοτήτων, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου κοινωνικών δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη μάθηση, έχοντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο τη δημιουργική γραφή και αφόρμηση λογοτεχνικά κείμενα των βαλκανικών χωρών. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 573 μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι χωρίστηκαν στην Ομάδα Παρέμβασης, που υλοποίησε το πρόγραμμα και στην Ομάδα Ελέγχου, που παρακολούθησε το κανονικό της πρόγραμμα. Η διερεύνηση του επιπέδου των δεξιοτήτων κοινωνικής μάθησης των παιδιών έγινε με τη χρήση ενός δομημένου αυτοσχέδιου ερωτηματολογίου, του οποίου οι συντελεστές αξιοπιστίας alpha Cronbach κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων κατέδειξε ότι η Ομάδα Παρέμβασης σημείωσε στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη βελτίωση στην αξιολόγηση των παραπάνω δεξιοτήτων σε σχέση με την Ομάδα Ελέγχου και με εξισωμένα τα δημογραφικά και άλλα στοιχεία των μαθητών.