Κριτική αναζήτηση ενός σύγχρονου ‘ολιστικού-μετασχηματιστικού’ μοντέλου επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών στον 21ο αιώνα - Τζώτζου, Μαρία; Πούλου, Μαρία; Καραλής, Θανάσης; Υφαντή, Αμαλία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2022)
Στο παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό-εκπαιδευτικό περιβάλλον του 21ου αιώνα, οι διαρκώς αναδυόμενες εκπαιδευτικές προκλήσεις δίνουν το έναυσμα της συζήτησης για την αναθεώρηση υφιστάμενων παραδοσιακών μοντέλων επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών. Στο παρόν άρθρο επιχειρείται κριτική βιβλιογραφική ανασκόπηση της επαγγελματικής ανάπτυξης του εκπαιδευτικού του 21ου αιώνα μέσα από μία ιστορική-συγκριτική προσέγγιση και κριτική ανάλυση μοντέλων επαγγελματικής ανάπτυξης του προηγούμενου αιώνα προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη προώθησης ενός σύγχρονου ‘ολιστικού-μετασχηματιστικού’ μοντέλου που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και διεθνείς επιταγές για την υποστήριξη και ενδυνάμωση του σύγχρονου εκπαιδευτικού σε επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και αξιών μέσα από μία διαρκή αναστοχαστική και μετασχηματιστική διαδικασία προσωπικής και συλλογικής επαγγελματικής ανάπτυξης.