Σχεδιασμός και εφαρμογή προγράμματος σεξουαλικής αγωγής σε εφήβους/ες με διαταραχή αυτιστικού φάσματος με στόχο τη μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών - Τσιμπιδάκη, Ασημίνα; Γλαβά, Ευαγγελία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2023)
Η εφηβεία αποτελεί μία κρίσιμη αναπτυξιακά περίοδο κατά την οποία τόσο τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) όσο και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωπα με δυσκολίες που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους ανάπτυξη και αναζήτηση. Το διάστημα αυτό αποτελεί και την αφετηρία για την εμφάνιση νέων μη κοινωνικά αποδεκτών συμπεριφορών, οι οποίες δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των ατόμων με ΔΑΦ και των οικείων τους. Συνεπώς, κρίνοντας αναγκαία τη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση, η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε ένα πειραματικό μοντέλο σχεδίασης με στόχο τη σύνθεση, την εφαρμογή και την αξιολόγηση ενός διδακτικού προγράμματος παρέμβασης για εφήβους/ες με ΔΑΦ. Στόχος του προγράμματος παρέμβασης ήταν η ανάπτυξη σεξουαλικών γνώσεων και σεξουαλικής συμπεριφοράς σε έφηβους/ες με ΔΑΦ στον χώρο του σχολείου και στον χώρο της οικίας τους. Το δείγμα ήταν συνολικά 33 άτομα: 20 έφηβοι/ες με διάγνωση ΔΑΦ, 10 γονείς, 2 κοινωνικοί λειτουργοί και 1 εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μέσα συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν δομημένη συνέντευξη, συμμετοχική παρατήρηση και ένα άτυπο κριτήριο αξιολόγησης σχεδιασμένο για τις ανάγκες του προγράμματος. Η ανάλυση των δεδομένων ήταν μικτή (ποιοτική και ποσοτική) και ανέδειξε τη θετική επίδραση του συγκεκριμένου προγράμματος παρέμβασης στους/στις συμμετέχοντες/ουσες, οι οποίοι/ες αύξησαν τις σεξουαλικές τους γνώσεις, μείωσαν την εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, διέκριναν τους όρους ιδιωτικός και δημόσιος χώρος, περιόρισαν τις σεξουαλικές τους συμπεριφορές κυρίως στον ιδιωτικό τους χώρο και παράλληλα, άρχισαν να τηρούν με συνέπεια τους κανόνες υγιεινής. Ως εκ τούτου οι έφηβοι/ες με ΔΑΦ έγιναν πιο λειτουργικοί/ές στον χώρο του σχολείου και της οικίας τους, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας και να τονιστεί εκ νέου η αξία της εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων σεξουαλικής εκπαίδευσης σε άτομα με ΔΑΦ.