Οι παιδαγωγικοί πράκτορες ως βοηθοί φθίνουσας καθοδήγησης για την ανάπτυξη μεταγνωσιακών στρατηγικών - Μαυρογιάννη, Αριστέα; Βασιλάκη, Ελένη; Σπαντιδάκης , Ιωάννης; Γιαχνάκης, Εμμανουήλ (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2023)
Οι παιδαγωγικοί πράκτορες στα ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης αξιοποιούνται ως βοηθοί που συμβάλλουν στην αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών με το περιβάλλον και τους/τις υποστηρίζουν στη διαδικασία της μάθησης. Στην παρούσα έρευνα διερευνήθηκε η επίδραση της χρήσης τεσσάρων αφηγηματικών παιδαγωγικών πρακτόρων, ενσωματωμένων στο διαδραστικό περιβάλλον μάθησης Γεω-Ίστωρ, στην ανάπτυξη μεταγνωσιακών στρατηγικών ανάγνωσης. Οι πράκτορες αυτοί, εκπροσωπώντας αφενός την στοχοπροσήλωση (Alice) και αφετέρου τη δηλωτική (Ίρις), τη διαδικαστική (Σήφης) και την πλαισιοθετημένη γνώση (Θωμάς) λειτούργησαν ως βοηθοί φθίνουσας καθοδήγησης. Οι διάλογοι μεταξύ των πρακτόρων αυτών βασίστηκαν, κυρίως, στον μετασχηματισμό των δηλώσεων της, προσαρμοσμένης στον ελληνικό πληθυσμό, κλίμακας MARSI προκειμένου να διευρύνουν τη χρήση μεταγνωσιακών στρατηγικών ανάγνωσης από τους μαθητές/τριες. Κατά την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 54 μαθητές/τριες της Α τάξης Γενικού Λυκείου, διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα των παιδαγωγικών πρακτόρων κατά τη διαδραστική διδασκαλία σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα της διδάσκουσας κατά την παραδοσιακή διδασκαλία. Από την έρευνά μας επιβεβαιώνεται ότι οι παιδαγωγικοί πράκτορες ως βοηθοί φθίνουσας καθοδήγησης μεταγνωσιακών στρατηγικών δημιούργησαν ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης και κινητοποίησαν σημαντικά τους/τις μαθητές/τριες για τη χρήση μεταγνωσιακών στρατηγικών ανάγνωσης και την αύξηση της μεταγνωσιακής τους ενημερότητας. Τα συμπεράσματα της παρούσας έρευνας συμβάλλουν στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τις προϋποθέσεις δόμησης και χρήσης των παιδαγωγικών πρακτόρων στην εκπαιδευτική διαδικασία.