Το θέατρο ως εκπαίδευση – το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι ως πολιτική δράση - Χολέβα, Νάσια (Αθανασία) (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2024)
Η παρούσα μελέτη διερευνά τις παιδαγωγικές, αισθητικές και θεατρικές καταβολές του θεατροπαιδαγωγικού τοπίου στην Ελλάδα και διεθνώς. Επιχειρείται μια κριτική βιβλιογραφική επισκόπηση στην πορεία από τη γέννησή του, την εξέλιξή του σε διαφορετικές Σχολές και παραδείγματα ανά τον κόσμο, μέχρι και την σημερινή του εικόνα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια εξετάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά ενός θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου και κυρίως αυτά που καθιστούν την συμμετοχή σε αυτό ως δράση με πολιτικές παραμέτρους. Στο τελευταίο μέρος της μελέτης συγκρίνονται οι τρεις απαραίτητες παράμετροι της Εκπαίδευσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΑΔ) με τις λειτουργίες του θεατροπαιδαγωγικού εργαστηρίου, και εξάγεται το συμπέρασμα πως το τελευταίο εξ ορισμού δύναται και πράγματι εξυπηρετεί τις ανάγκες της ΕΑΔ αποτελεσματικά.