Ερευνητικό άρθρο Γνώση, αντιλήψεις και πρακτική νηπιαγωγών σχετικά με την αξιολόγηση της μάθησης κατά τη διδασκαλία Φυσικών Επιστημών - Τσέου, Ελένη (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2025)
Ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά της Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου (ΠΓΠ) των εκπαιδευτικών στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΕ) είναι η γνώση της αξιολόγησης της μάθησης και των μαθητών. Η παρούσα εργασία στοχεύει στη διερεύνηση ορισμένων όψεων της ΠΓΠ που αφορούν το συγκεκριμένο συστατικό. Ειδικότερα διερευνήθηκαν οι γνώσεις, αντιλήψεις και πρακτική δύο νηπιαγωγών κατά την αξιολόγηση της μάθησης της τήξης/πήξης στο νηπιαγωγείο. Στη διερεύνηση της ΠΓΠ χρησιμοποιήθηκε ένα λειτουργικό μοντέλο, το οποίο προέκυψε από βιβλιογραφική διερεύνηση και βελτιώθηκε με την εφαρμογή του στο εμπειρικό πεδίο. Το μοντέλο θεμελιώνεται θεωρητικά στον συνδυασμό του ριζοσπαστικού και κοινωνικοπολιτισμικού εποικοδομητισμού δίνοντας έμφαση στην ενοποιητική φύση της ΠΓΠ. Ως μέθοδος επιλέχθηκε η μελέτη περίπτωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν δύο Νηπιαγωγοί. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, γραπτού σχεδίου διδασκαλίας, βιντεοσκόπησης της διδασκαλίας και δύο συνεντεύξεων. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν πολλές δυσκολίες των δύο νηπιαγωγών κυρίως στην πρακτική τους σχετικά με τις διαστάσεις, τις μεθόδους, τους τύπους, τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα αξιολόγησης της μάθησης των φαινομένων τήξη/πήξη. Συμπεραίνεται η δυσκολία των νηπιαγωγών σχετικά με την αξιολόγηση της μάθησης εννοιών και φαινομένων των ΦΕ, όπως η τήξη/πήξη με συνέπειες που δυσχεραίνουν την ανατροφοδότηση και βελτίωση της διδασκαλίας. Προτείνεται η διενέργεια αντίστοιχης επιμόρφωσης και η ανάπτυξη υποστηρικτικού υλικού.