Προς μια νέα κουλτούρα εκπαίδευσης STEM: προτάσεις από εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας - Φραγκιαδάκη, Γλυκερία; Σταυροπούλου, Ελένη; Ζαχαριάδη, Ηρώ; Σκίζα, Φωτεινή; Κακανά, Δόμνα; Χρηστίδου, Βασιλεία (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2025)
Ο επιστημονικός γραμματισμός αποτελεί όχι μόνο ανάγκη αλλά και δικαίωμα όλων των παιδιών για να γίνουν ενεργοί μελλοντικοί πολίτες αλλά, κυρίως, για να είναι σημερινοί πολίτες STEM σε κοινωνίες που περιλαμβάνουν παιδιά. Ωστόσο, αυτό που συχνά παραβλέπεται είναι ότι οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας έχουν επίσης την ανάγκη, αλλά και το δικαίωμα, να υποστηρίζονται επαρκώς ώστε να ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα και απαιτήσεις της εκπαίδευσης STEM, καθώς επίσης να έχουν πρόσβαση σε προσιτή, συνεχή και υψηλής ποιότητας επαγγελματική ανάπτυξη. Όμως, η διεθνής βιβλιογραφία έχει αναδείξει επανειλημμένα ότι οι εκπαιδευτικοί προσχολικής ηλικίας αισθάνονται ευάλωτες στις τρέχουσες STEM προκλήσεις. Εστιάζοντας σε αυτή την αντίφαση, η μελέτη επιδιώκει να αναδείξει την προοπτική των εκπαιδευτικών προσδιορίζοντας την εμπειρία τους στην εκπαίδευση STEM και το είδος της επαγγελματικής ανάπτυξης που έχει νόημα για τις ίδιες. Τα εμπειρικά δεδομένα που παρουσιάζονται προέκυψαν μέσα από συνεντεύξεις με τρεις ομάδες εστίασης οι οποίες διαμορφώθηκαν με τη συμμετοχή είκοσι οκτώ νηπιαγωγών που συμμετείχαν σε πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος. Τα αποτελέσματα φανερώνουν την ανάγκη να επαναπροσδιοριστει η εκπαίδευση STEM ως μια ανοιχτή, διερευνητική, συστημική και διαλεκτική διαδικασία. Τα ευρήματα της έρευνας χαρτογραφούν ένα μεταβατικό μονοπάτι για την καλλιέργεια μιας νέα κουλτούρας για τη STEM εκπαίδευση στο νηπιαγωγείο.