Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας (Southeast Safe Net/SESN) : Έρευνα – δράση για την πρόληψη της εμπορίας παιδιών και την προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και προσφύγων - Hatzinikolaou, Korina (Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης, 2016)
Το παρόν άρθρο παρουσιάζει την έρευνα-δράση με τίτλο «Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα», η οποία χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος ISEC. Το πρόγραμμα θεραπεύει ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, όπως είναι η προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων από την εμπορία ανθρώπων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός στόχος του προγράμματος, αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν δραστηριότητες στους εξής τρεις άξονες εργασίας: α) προώθηση του συντονισμού, της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ κρατικών φορέων, ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών αρμόδιων για την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, β) ανασκόπηση βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη της εμπορίας ανηλίκων στο Ευρωπαϊκό και στο διεθνή χώρο, ανάπτυξη δύο εργαλείων για την πρόληψη της εμπορίας ανηλίκων και εκπαίδευση επαγγελματιών στην εφαρμογή των εργαλείων αυτών, και γ) ανάπτυξη ενός πιλοτικού προγράμματος ενδυνάμωσης και υποστήριξης ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν σε στέγες φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους στην Ελλάδα. Οι προαναφερθείσες δραστηριότητες περιγράφονται και συζητούνται αναλυτικά στο άρθρο, ενώ διατυπώνονται και τα σχέδια για τη βιωσιμότητα του προγράμματος.