Επιλεκτική Αλαλία στο Σχολείο. Σχέσεις και Αντιλήψεις στο Εκπαιδευτικό Πλαίσιο: Μία Μελέτη Περίπτωσης. - Mokaiti, Fani; Rekalidou, Galini; Karousou, Alexandra (Preschool and Primary Education, 2017)
Η επιλεκτική αλαλία είναι αγχώδης διαταραχή κατά την οποία ένα παιδί δε μιλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές περιστάσεις ενώ έχει την ικανότητα να το πράξει. Τα παιδιά με επιλεκτική αλαλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο, παρουσιάζοντας ανεπάρκεια στις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς και στην δημιουργία φιλικών σχέσεων. Δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να στηρίξουν και να εντάξουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ένα τέτοιο παιδί. Σκοπός της παρούσας ποιοτικής έρευνας ήταν να μελετήσει, μέσα στο θεσμικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, τη λειτουργία παραμέτρων που συνδιαμορφώνουν τις κοινωνικές και παιδαγωγικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις ενός ενδεκάχρονου παιδιού με επιλεκτική αλαλία. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν: (α) κοινωνιομετρικό τεστ για τη μέτρηση της δημοτικότητας του μαθητή, (β) ερωτηματολόγια για τη γλωσσική επικοινωνία του μαθητή (το «Selective Mutism Questionnaire» –ερωτηματολόγιο κηδεμόνων- και το «School Speech Questionnaire»– ερωτηματολόγιο εκπαιδευτικών), (γ) ημιδομημένες συνεντεύξεις με κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς, και (δ) μη συμμετοχική παρατήρηση του μαθητή στη διάρκεια του διαλείμματος. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ένα παιδί σιωπηλό και αγνοημένο, ενώ οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ότι δεν διαθέτουν την ανάλογη κατάρτιση ώστε να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Εκτός σχολείου, πρόκειται για ένα παιδί με φίλους με τους οποίους επικοινωνεί λεκτικά. Συνολικά, η έρευνα παρουσιάζει πτυχές της ζωής ενός παιδιού με επιλεκτική αλαλία παραπέμποντας στην ανάγκη συστηματικότερης διερεύνησης των αναγκών και των τρόπων στήριξης στο σχολικό πλαίσιο.