Aντιλήψεις νηπίων για την οικονομική κρίση: Μια μελέτη περίπτωσης στην Ελλάδα - Doliopoulou, Elsie (Preschool and Primary Education, 2013)
Όλο και περισσότερα παιδιά ανά τον κόσμο βιώνουν τις αλλαγές που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Όσο καλύτερα κατανοήσουμε το πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και πώς επηρεάζουν τις συμπεριφορές τους, τόσο περισσότερο θα μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να τα αντιμετωπίσουν. Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε από νηπιαγωγούς σε μία περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, το πώς νήπια ηλικίας 4-6 ετών αντιλαμβάνονται την κρίση. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά ρωτήθηκαν το τι σκέφτονται όταν ακούν τον όρο «οικονομική κρίση», πώς αισθάνονται γι’ αυτή και τι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν σχετικά με αυτή. Συνολικά συλλέξαμε 276 απαντήσεις παιδιών από τις συζητήσεις που έκαναν μαζί τους 29 νηπιαγωγοί, ενώ ορισμένα παιδιά έδωσαν παραπάνω από μία απαντήσεις. Μερικά παιδιά, μάλιστα, ζωγράφισαν τις αντιλήψεις τους σχετικά με το θέμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναλύονται στην εργασία αυτή και διατυπώνονται προτάσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν.