Tο ψυχοκοινωνικό κλίμα της τάξης: Εννοιολογικό περιεχόμενο, θεωρητικό υπόβαθρο, εργαλεία μέτρησης και επίδραση στα μαθησιακά επιτεύγματα των μαθητών - Charalampous, Kyriakos; Kokkinos, Constantinos M (Preschool and Primary Education, 2015)
To ψυχοκοινωνικό κλίμα (ΨΚ) της τάξης έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής μελέτης στη διεθνή βιβλιογραφία. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, η έρευνα γύρω από το ΨΚ της τάξης διέπεται από συγκεκριμένες παρανοήσεις, αντιφάσεις και ελλείψεις τόσο σε θεωρητικό, όσο σε εμπειρικό επίπεδο. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει την πορεία της έρευνας που αφορά στο ΨΚ της τάξης, επιχειρώντας να αποδομήσει παρανοήσεις και αντιφάσεις, καθώς και να παρουσιάσει κριτικά δύο από τα σημαντικότερα επιτεύγματα αυτής της ερευνητικής περιοχής: (α) την κατασκευή πληθώρας έγκυρων και αξιόπιστων ερευνητικών εργαλείων για τη μέτρηση του ΨΚ της τάξης σε διάφορα μαθησιακά περιβάλλοντα και βαθμίδες εκπαίδευσης, και (β) τη σύνδεση του ΨΚ της τάξης με ποικίλα μαθησιακά επιτεύγματα γνωστικής και συναισθηματικής φύσης. Συζητούνται οι εκπαιδευτικές προεκτάσεις των ευρημάτων της σχετικής έρευνας, καθώς και ενδεχόμενες μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις.