ΕΥ ΖΩΩΝ: Σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση παιδιών προσχολικής ηλικίας απέναντι στα ζώα συντροφιάς - Μαρκοδημητράκη Μαρία; Κυπριωτάκη Μαρία; Λιναρδάκης Μιχάλης; Σπανάκη Ειρήνη; Καλεσίου Μαρία; Ζυμονοπούλου Μαρίζα (Preschool and Primary Education, 2022)
Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του νηπιαγωγείου, στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και την καλλιέργεια φιλοζωικής συνείδησης. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν αφενός να παρουσιάσουμε τις δομημένες δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος ΕΥ ΖΩΩΝ για την ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε θέματα ευζωίας και αφετέρου να διερευνήσουμε τους άξονες στους οποίους οι νηπιαγωγοί βασίζουν την αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων αυτών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε τέσσερις φάσεις. Στην τέταρτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος οι 21 από τις 135 νηπιαγωγούς που εφάρμοσαν τις 13 δραστηριότητες και ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα συμμετείχαν στην αξιολόγηση των δραστηριοτήτων αυτών. Ο βαθμός υλοποίησης και η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων από τις νηπιαγωγούς διερευνήθηκαν με ερωτηματολόγιο μετά το πέρας των δραστηριοτήτων, το οποίο τους χορηγήθηκε ηλεκτρονικά. Οι νηπιαγωγοί αξιολόγησαν τις δραστηριότητες με μία 10/βαθμη κλίμακα τύπου Likert, ενώ για κάθε δραστηριότητα απάντησαν και σε ανοικτή ερώτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νηπιαγωγοί στην αξιολόγηση των δραστηριοτήτων έδωσαν έμφαση στον ενθουσιασμό των παιδιών για τους ήρωες του προγράμματος και τα θέματα που πραγματεύονται, καθώς και στον βαθμό στον οποίο οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησαν τα παιδιά απέναντι στην κακοποίηση των ζώων, στα δικαιώματά τους αλλά και στην καλλιέργεια αισθήματος ευθύνης για αυτά. Γενικά, η αξιολογική κρίση των νηπιαγωγών για τις δραστηριότητες αυτού του προγράμματος σημείωσε θετικό πρόσημο, ενώ συνέβαλε και στη βελτίωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.