The impact of a therapy dog program on children’s with ASD social skills, communication, and behavioral difficulties - Καρπουτζάκη Χρυσούλα; Μαρκοδημητράκη Μαρία; Κυπριωτάκη Μαρία; Χαριτάκη Γαρυφαλιά (Preschool and Primary Education, 2023)
Σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν το διαμεσολαβητικλο ρόλο των ζώων, και ειδικά των σκύλων, μεταξύ παιδιού και θεραπευτή. Η παρουσία του σκύλου ΄έχει διερευνηθεί μέσα από κλινικές μελέτες. Στην περίπτωση των παιδιών με αναπηρίες διευκολύνει τη θεραπευτική πράξη καθώς αποσπά την προσοχή τους από τα πραγματικά τους προβλήματα και τα βοηθάει να αισθανθούν άνετα. Ωστόσο, εντοπίζεται ένα ερευνητικό κενό στην επίδραση που έχει η παρουσία ενός θεραπευτικού σκύλου στο σχολικό περιβάλλον. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της παρουσίας του σκύλου στο πλαίσιο ενός προγράμματος παρέμβασης για μαθητές με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Στην έρευνα συμμετείχαν τρεις μαθητές δημοτικού σχολείου με ΔΑΦ, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους. Η συλλογή δεδομένων βασίστηκε στην παρατήρηση από τους δασκάλους και τους γονείς των κοινωνικών αποκρίσεων των μαθητών και των προβλημάτων συμπεριφοράς πριν και μετά την παρέμβαση, στο ημερολόγιο των δασκάλων καθώς και στη μικρο-ανάλυση των έξι θεραπευτιικών συνεδρι΄΄ων στο χώρο του σχολείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρουσία του σκύλου ενισχύει την ανταπόκριση των μαθητ΄΄ων στα κοινωνικά ερεθίσματα και μειώνει τα συμπτώματα της ΔΑΦ, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αλλά και μετά το πέρας της. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών δεν παρατηρ΄΄ηθηκαν επιθετικές συμπεριφορές ή αυτοτραυματισμοί. Η μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη της παρουσίας ενός ζώου στη θεραπευτικη πράξη στο σχολικό περιβάλλον.