Exploring the relationship between young children’s self-concept and prosocial behaviour in the Greek Ear-ly Childhood Education and Care setting: A study on soft skills assessment - Vatou, Athina; Vatou, Anastasia; Tsitiridou-Evangelou, Maria (Preschool and Primary Education, 2024)
Ο σκοπός αυτής της εργασίας ήταν να διερευνήσει τις απόψεις των μικρών παιδιών για την αυτοαντίληψη τους και να εξετάσει την σχέση της με την προ-κοινωνική συμπεριφορά τους. Διερευνήθηκαν επίσης οι ψυχομετρικές ιδιότητες της κλίμακας "Adaptive Social Behavior Inventory (ASBI) " στο ελληνικό πλαίσιο της προσχολικής εκπαίδευσης. Η μελέτη στηρίζεται στην Κοινωνικό-συναισθηματική προσέγγιση που υπογραμμίζει τη σημασία της ανάπτυξης των διαπροσωπικών δεξιοτήτων στα πρώτα χρόνια. Το δείγμα περιελάμβανε 102 μικρά παιδιά (Μ.Τ. = 3.79, Τ.Α. = .20) και τους εκπαιδευτικούς τους από εννέα προσχολικά κέντρα. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι κλίμακες "Adaptive Social Behavior Inventory (ASBI)" και "Pictorial Scale of Perceived Competence and Social Acceptance (PSPCSA)". Τα αποτελέσματα από την παραγοντική ανάλυση υποστήριξαν τη δομή τεσσάρων παραγόντων της κλίμακας ASBI και την υψηλή αξιοπιστία της: προκοινωνική συμπεριφορά, συνεργασία/συμμόρφωση, αντικοινωνική συμπεριφορά και εμπιστοσύνη. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι πεποιθήσεις της αυτο-αντίληψης των μικρών παιδιών συνδέονται θετικά με την προκοινωνική συμπεριφορά των παιδιών. Συλλογικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της υποστήριξης των πεποιθήσεων της αυτοαντίληψης των μικρών παιδιών και τον αντίκτυπό στη συμπεριφορά τους.