Οι επιδράσεις της πρώιμης παρέμβασης στην ενίσχυση των δεξιοτήτων αναδυόμενου γραμματισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δυσκολιών στην εκμάθηση του γραπτού λόγου - Κορακάκη Αικατερίνη; Μανωλίτσης Γεώργιος; Τάφα Ευφημία (Preschool and Primary Education, 2024)
Σκοπός της παρούσας διαχρονικής έρευνας ήταν να εξετάσει τoν ρόλο της διδακτικής παρέμβασης, που στηρίχτηκε στις αρχές της προσέγγισης «Ανταπόκριση στη Διδασκαλία – ΑσΔ», στην ενίσχυση των δεξιοτήτων αναδυόμενου γραμματισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δυσκολιών στην εκμάθηση του γραπτού λόγου. Στην έρευνα συμμετείχαν πενήντα οκτώ παιδιά ηλικίας 5;1 έως 6;1 ετών. Στην πειραματική ομάδα εντάχθηκαν τριάντα τέσσερα παιδιά με χαμηλή επίδοση (κάτω από το 25ο εκατοστημόριο) τουλάχιστον σε τέσσερις από τις επτά σταθμισμένες δοκιμασίες αναδυόμενου γραμματισμού που τους χορηγήθηκαν. Στην ομάδα ελέγχου εντάχθηκαν είκοσι τέσσερα παιδιά, με τυπικές αλλά όχι υψηλές επιδόσεις στις αντίστοιχες δοκιμασίες. Αρχικά, υλοποιήθηκαν είκοσι δύο παρεμβάσεις: έντεκα για την ενίσχυση της φωνολογικής επίγνωσης και της γνώσης γραμμάτων και έντεκα για την ενίσχυση του λεξιλογίου και των εννοιών γραπτού λόγου. Στη δεύτερη φάση του πειραματικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν πέντε επιπλέον παρεμβάσεις εστιασμένες στις ελλείψεις των συμμετεχόντων όπως αυτές προέκυψαν από την αξιολόγηση της ανταπόκρισής τους στη διδακτική παρέμβαση. Η ομάδα ελέγχου παρακολούθησε το βασικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, χωρίς καμία διαφοροποίηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παρέμβαση ΑσΔ συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων αναδυόμενου γραμματισμού σε παιδιά προσχολικής ηλικίας υψηλού κινδύνου. Ειδικότερα, οι επιδόσεις της πειραματικής ομάδας στο τέλος του νηπιαγωγείου ξεπέρασαν τις επιδόσεις της ομάδας ελέγχου στο κριτήριο αναγνώριση κοινού αρχικού φωνήματος, στο δεκτικό λεξιλόγιο, στο εκφραστικό λεξιλόγιο και στην αντίληψη εννοιών γραπτού λόγου. Τα ευρήματα χρησιμεύουν στον έγκυρο εντοπισμό παιδιών υψηλού κινδύνου για εμφάνιση δυσκολιών στην εκμάθηση του γραπτού λόγου και συμβάλλουν στον σχεδιασμό προγραμμάτων πρώιμης διδακτικής παρέμβασης.