Playful Interactions between Twins with Autism and Teachers and Peers: a Case Study - Kypriotaki, Μaria Antonios; Markodimitraki, Maria Eleftherios (Preschool and Primary Education, 2018)
Σκοπός της παρούσας αναλυτικά δομημένης εμπειρικής μελέτης ήταν η διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων των διδύμων στα πλαίσια του παιχνιδιού τους με δασκάλους και συνομηλίκους σε ένα τμήμα Ειδικού Νηπιαγωγείου. Οι συμμετέχοντες ήταν ένα ζεύγος δίδυμων αγοριών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), ηλικίας 5.5 ετών, δύο νηπιαγωγοί και επτά συνομήλικοι μη-τυπικά αναπτυσσόμενοι. Παρατηρήσαμε για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, από μία ημέρα την εβδομάδα, διαφορετική κάθε φορά, τη συχνότητα και τη διάρκεια των παιγνιωδών αλληλεπιδράσεών τους, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έπαιρναν οι συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις βιντεοσκοπήσεις και τα αρχεία του σχολείου, δείχνουν ότι τα δίδυμα αδέλφια με αυτισμό παίρνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αλληλεπιδράσουν στο δυαδικό τους παιχνίδι με τους μη-τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους, παρόλο που δεν πρόκειται για αλληλεπιδράσεις μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, δεν παίρνουν καμία πρωτοβουλία στις δυαδικές αλληλεπιδράσεις με τους δασκάλους τους. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δίδυμα αδέλφια εμπλέκονται περισσότερο σε αλληλεπιδραστικό παρά σε μοναχικό παιχνίδι. Τα αποτελέσματα αποτελούν σημείο αφετηρίας για μια νέα προσέγγιση της κατάστασης της διδυμίας και της εξαιρετικά μεγάλης ετερογένειας στην αιτιολογία της ΔΑΦ στη βάση της θεωρίας της έμφυτης διυποκειμενικότητας.