Μεταβάσεις της πρωτοσχολικής ηλικίας στην ψηφιακή εποχή: Συνέχειες και ασυνέχειες στις πρακτικές γραμματισμού - Αποστόλου, Ζωή (Preschool and Primary Education, 2023)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που αφορά τις δυνατότητες και τις προοπτικές του ψηφιακού μαθησιακού περιβάλλοντος για τη διασφάλιση της εκπαιδευτικής και μαθησιακής συνέχειας. Συγκεκριμένα, μελετώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών πρωτοσχολικής ηλικίας για τις πρακτικές γραμματισμού που έλαβαν χώρα στην προσχολική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο πλαίσιο των ψηφιακών τάξεων. Οι απόψεις για τις πρακτικές αυτές ιδωμένες στο συγκείμενο διασφάλισης των συνθηκών συνέχειας των προγραμμάτων για την ομαλή μετάβαση των παιδιών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο διερευνώνται με τη χρήση της ποιοτικής μεθόδου έρευνας, με ημιδομημένες συνεντεύξεις σε νηπιαγωγούς και δασκάλους της πρώτης τάξης του δημοτικού σχολείου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι νηπιαγωγοί και δάσκαλοι συγκλίνουν ως προς την άποψη ότι η συνέχεια του προγράμματος νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου δε φαίνεται να μπόρεσε να υποστηριχτεί από τις νηπιαγωγούς την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αν και οι νηπιαγωγοί, αποπειρώμενες να προσεγγίσουν ισόρροπα διάφορες εμπειρίες προφορικού λόγου, ανάγνωσης και γραφής, με πρακτικές ικανές να διατηρήσουν το νήμα της συνέχειας από τη μια βαθμίδα στην άλλη, δε φαίνεται να είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο πλαίσιο της ψηφιακής τάξης. Τέλος, τα ευρήματα της παρούσας εργασίας υποδεικνύουν την ανάγκη διεύρυνσης της έρευνας, προκειμένου να αναδειχθούν πρακτικές ενίσχυσης του γραμματισμού στην κρίσιμη πρωτοσχολική ηλικία και δη στο πλαίσιο ιδιαίτερων εκπαιδευτικών συνθηκών, όπως είναι αυτή της ψηφιακής εποχής που διαμορφώθηκε εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.