Στάσεις, εμπόδια και προτάσεις νηπιαγωγών και γονέων της περιφέρειας Κρήτης για τη συνεργασία οικογένειας-σχολείου: Μια Μελέτη Επισκόπησης - Δημητριάδης, Δημήτρης; Μανωλίτσης, Γεώργιος (Preschool and Primary Education, 2025)
Στο παρόν άρθρο διερευνώνται οι στάσεις των νηπιαγωγών και των γονέων για τη μεταξύ τους συνεργασία, τα εμπόδια που δημιουργούνται μέσα από τις πραγματικές» συνθήκες της μεταξύ τους επικοινωνίας καθώς και οι ανάγκες τους όπως μπορούν να χαρτογραφηθούν από τις προτάσεις και των δύο πλευρών, για τη βελτίωση της συνεργασίας τους. Βασικός στόχος είναι να προταθούν λύσεις για τη βελτίωση της επικοινωνίας τους οι οποίες προκύπτουν μέσα από την πολυπλοκότητα των πραγματικών συνθηκών της σχολικής ζωής στις προσχολικές μονάδες και λαμβάνουν υπόψη την εκπαιδευτική πραγματικότητα, τις διαφορετικές συνθήκες που προκύπτουν κάθε φορά, αλλά και την αλληλεπίδραση παραγόντων που σχετίζονται με το σχολείο, την οικογένεια και τη μεταξύ τους σχέση. Για να ανταποκριθεί σε αυτά τα δεδομένα, ο μεθοδολογικός και θεωρητικός σχεδιασμός της παρούσας μελέτης, βασίστηκε σε θεωρητικά μοντέλα που ενδείκνυνται για τη μελέτη της πολυπλοκότητας των παραγόντων που συνδέονται με τη συνεργασία της οικογένειας με το σχολείο όπως το «οικοσυστημικό μοντέλο» που αναπτύχθηκε από τον Bronfenbrenner (1979) και το μοντέλο των «επικαλυπτόμενων σφαιρών επιρροής» της Epstein (1996). Με βάση τον θεωρητικό προβληματισμό σχεδιάσθηκε, εφαρμόστηκε και αξιολογήθηκε μία έρευνα επισκόπησης η οποία διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου 2022-2023. Τα βασικά εργαλεία συλλογής δεδομένων ήταν ερωτηματολόγια με ανοικτού και κλειστού τύπου ερωτήσεις καθώς και συνεντεύξεις τόσο σε γονείς όσο και σε εκπαιδευτικούς. Στην έρευνα συμμετείχαν 83 νηπιαγωγοί και 112 γονείς από προσχολικές μονάδες της Περιφέρειας της Κρήτης ενώ οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν βάσει δειγματοληψίας κατά συστάδες, ύστερα από τη χορήγηση άδειας από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κρήτης και της Επιτροπής Ηθικής, Δεοντολογίας και Ερευνάς του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζεται ένα μικρό μέρος των αποτελεσμάτων όπως προέκυψαν από στατιστική ανάλυση κλειστών κυρίως ερωτήσεων των ερωτηματολόγιων γονέων και εκπαιδευτικών και προτείνονται κάποιες θεματικές για επιμορφωτικά σεμινάρια βάσει των αποτελεσμάτων.