Η συμβολή της αξιολόγησης στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών: Μορφές, τύποι και στρατηγικές - Κολυμπάρη, Τάνια (Preschool and Primary Education, 2025)
Το παρόν άρθρο διερευνά τη συμβολή της αξιολόγησης στην επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των εκπαιδευτικών, εστιάζοντας στις μορφές, τις διαστάσεις και τις στρατηγικές που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύονται οι θεωρητικές διαστάσεις της επαγγελματικής ανάπτυξης και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της, ενώ εξετάζονται τύποι της διαμορφωτικής αξιολόγησης όπως, η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση από ομοτέχνους. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διαμορφωτικής αξιολόγησης ως μηχανισμού συνεργασίας, ανατροφοδότησης και αναστοχασμού, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή της σε υποστηρικτικά πλαίσια μπορεί να βελτιώσει τη διδακτική πρακτική. Τέλος, προτείνονται στρατηγικές που ενισχύουν τη σύνδεση της αξιολόγησης με τη συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων.