Η επίδραση των παραγόντων κοινωνικού πλαισίου στη συμπερίληψη των παιδιών προσφυγικής βιογραφίας στο νηπιαγωγείο: Απόψεις εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας - Χατζησωτηρίου Χριστίνα; Φωτοπούλου, Βασιλική Σ.; Συμελίδου Ελένη Μεταξένια (Preschool and Primary Education, 2025)
Η φοίτηση των παιδιών προσφυγικής βιογραφίας στο νηπιαγωγείο συνδέεται άμεσα με διαδικασίες συμπερίληψης στο σχολικό πλαίσιο, οι οποίες όμως ανακόπτονται ή παρεμποδίζονται από ένα σύνολο προκλήσεων. Στις προκλήσεις αυτές περιλαμβάνεται η επίδραση των παραγόντων κοινωνικού πλαισίου στο επίπεδο της προσχολικής εκπαίδευσης, όπου όμως η μεταξύ τους συσχέτιση δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς, ενώ εντοπίζεται απουσία στοχευμένων μελετών στο σχετικό ζήτημα. Η έρευνά μας επικεντρώνεται στη διερεύνηση των παραγόντων κοινωνικού πλαισίου παιδιών προσφυγικής βιογραφίας, εστιάζοντας κυρίως στις σχέσεις αλληλεπίδρασης των παιδιών προσφυγικής βιογραφίας και των σημαντικών άλλων, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι ομήλικοι και οι γονείς τους, μέσα από την οπτική των ίδιων των εκπαιδευτικών. Το δείγμα μας αποτελείται από εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές, συμπεριλαμβανομένων και Δ.Υ.Ε.Π. στην Κω. Για τη συλλογή των ερευνητικών δεδομένων αξιοποιήθηκε η ποιοτική μέθοδος με τη χρήση ημιδομημένων συνεντεύξεων. Από την επεξεργασία του ερευνητικού υλικού διαπιστώνονται οι ποικίλες προκλήσεις, οι οποίες εστιάζουν κυρίως στο επικοινωνιακό πλαίσιο μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και ομηλίκων και οι οποίες υπερκεράζονται από προσωπική διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών και αυθεντικού ενδιαφέροντος από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να συνεισφέρει εμπειρικά στη μελέτη των παραγόντων κοινωνικού πλαισίου στο επίπεδο της προσχολικής εκπαίδευσης, για την ενίσχυση της συμπερίληψης των παιδιών προσφυγικής βιογραφίας και την προώθηση περιβαλλόντων χωρίς αποκλεισμούς στα νηπιαγωγεία.