Δημογραφία, οικονομική κρίση και κοινωνική ασφάλιση - Ρομπόλης Σάββας Γ.; Μπέτσης Βασίλης Γ. (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
Η συστημική και ποσοτική διερεύνηση και ανάλυση της προοπτικής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, από την οπτική των δημογραφικών εξελίξεων, αναδεικνύουν το συμπέ- ρασμα ότι οι δυσμενείς μεταβολές των δημογραφικών μεταβλητών, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των ετών (2010 και μετά) της ύφεσης και της λιτότητας, οδήγησαν τόσο την χώρα μας, όσο και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διεύρυνση της δημογραφικής γήρανσης και κατ’ επέκταση στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού, δηλαδή στην αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων στο μέλλον είναι η επίδραση της δημογραφικής γήρανσης σε χαμηλούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ να είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα, αναδεικνύεται ότι οι δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις (υπογεννη- τικότητα, γήρανση του πληθυσμού) συμβάλλουν σήμερα στην αύξηση των συνταξιοδοτικών δα- πανών κατά 15%.