Κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση μεταναστών εργαζομένων στην Ελλάδα - Γαλατά Παρασκευή-Βίβιαν; Πούλου Ελένη; Ψημμένος Ιρδάνης (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
Οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση μεταναστών εργαζομένων στην Ελλάδα έχουν ερευνηθεί, κυρίως, με τη χρήση ποσοτικών δεδομένων για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης. Ωστόσο, όσο η κρίση παγιώνεται, ανακύπτει η ανάγκη να εξεταστούν οι βαθύτερες συνέπειες της στις συνθήκες και τις ευκαιρίες ζωής των ανθρώπων. Η παρούσα εργασία αποβλέπει να διερευνήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση των μεταναστών, δίνοντας έμφαση στη σημασία των αλλαγών για την κοινωνική στρωμάτωση και κινητικότητα. Αντλώντας σημαντική πληροφόρηση από τις κλασσικές κοινωνιολογικές έρευνες, η εργασία παρουσιάζει τις Ελληνικές μελέτες που εξετάζουν ποιοτικά και σε βάθος τις επιπτώσεις της κρίσης στις συνθήκες ζωής των μεταναστών. Τα ευρήματα από την ανάλυση των μελετών δείχνουν ότι η διερεύνηση των ουσιαστικών παραγόντων και επιπτώσεων της κρίσης απαιτεί συ- γκεκριμένες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και, προπαντός, την αιτιώδη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο κοινωνικό πλαίσιο και τις υποκειμενικές ερμηνείες για τις αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των ανθρώπων.