Το πλαίσιο της αξιολόγησης οφειλών και οφειλετών από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών - Νάσιος Γεώργιος (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
Οι ασφαλιστικές οφειλές έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Η συσσώρευση μεγάλου ύψους ασφαλιστικών οφειλών υπονομεύει τη βιω- σιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Για τον λόγο αυτόν, το 2013 ιδρύθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), ως μια εξειδικευμένη υπηρεσία, προκειμένου να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών και της ανάσχεσης της αύξησής τους. Η λειτουργία του Κ.Ε.Α.Ο. βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών, η οποία διαφέρει ανάλογα με το εκάστοτε πλαίσιο στο οποίο εντάσσο- νται οι οφειλές και οι οφειλέτες. Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση βρίσκεται στον πυρήνα όλων σχεδόν των κανόνων δικαίου που αφορούν τις ασφαλιστικές οφειλές αλλά και της επιχειρησιακής λειτουργίας του Κ.Ε.Α.Ο. Συνεπώς, η εξειδίκευση και εμπειρία του προσωπικού που εμπλέκε- ται στις διαδικασίες αξιολόγησης αποτελεί κρίσιμο - αλλά απαιτούμενο - στοιχείο στο σημερινό σύνθετο και πολύπλοκο περιβάλλον της είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών για την αποδοτική λειτουργία του Κ.Ε.Α.Ο. προς όφελος της κοινωνικής ασφάλισης.