Βία κατά των γυναικών με αναπηρία: έννοιες, θεσμοί, πολιτικές - Νταλάκα Ελένη (Κοινωνική Πολιτική, 2022)
Το παρόν άρθρο αποσκοπεί στο να παράσχει μία εισαγωγική θεώρηση στο ζήτημα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών με αναπηρία, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητά του. Ξεκινώντας από την εννοιολογική πλαισίωση του θέματος, αναλύει τους παράγοντες κινδύνου και παρουσιάζει μια γενική εικόνα του φαινομένου αλλά και διαθέσιμα στοιχεία για την Ελλάδα. Παράλληλα επιχειρεί την προσέγγιση βασικών κειμένων του διεθνούς δικαίου, αλλά και της σχετικής ελληνικής νομο- θεσίας υπό το πρίσμα της θεώρησης της έμφυλης βίας κατά των γυναικών ως μορφής πολλαπλής διάκρισης, ενώ εξετάζονται τα πρόσφατα εθνικά σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων. Το άρθρο καταλήγει σε μια δέσμη προτάσεων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου.