Στρατηγικό σχέδιο για την Κ.Αλ.Ο.: Ένα αίτημα από τις κοινωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα : Καταγραφή προβλημάτων και προτάσεις από την βάση του τομέα Κ.Αλ.Ο. - Τσιλίκης Χρήστος; Κατωμέρης Στυλιανός (Κοινωνική Πολιτική, 2024)
Το παρόν άρθρο αφορά στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας πεδίου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της κατάρτισης του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία στην Ελλάδα. Συνιστά μία καινοτόμο προσπάθεια αφ’ ης στιγμής προέρχεται «από τα κάτω» δηλαδή για πρώτη φορά οι συγγραφείς του Στρατηγικού Σχεδίου είναι οι ίδιοι οι δρώντες εντός του πεδίου φορείς. Για την διεξαγωγή της έρευνας και την επιλογή του ερευνητικού δείγματος, εφαρμόστηκε η τυχαία δειγματοληψία. Τα ερωτήματα συνοψίζονται σε επτά (7) βασικές θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούν στην αποτίμηση του θεσμικού περιβάλλοντος, τις συνθήκες λειτουργίας των φορέων, τα κοινωνικά προβλήματα, τη δικτύωση, τη βιωσιμότητα των φορέων και τα συμπεράσματα με προτάσεις επίλυσης τυχόν προβλημάτων. Η ανταπόκριση υπήρξε σημαντική αφού 112 φορείς Κ.Αλ.Ο. δήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής για την συγγραφή ή και την παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου αυτού. Από το αποτέλεσμα της έρευνας προέκυψε ένα προτεινόμενο πλαίσιο δράσεων για την ανάπτυξη και επανεκκίνηση της Κ.Αλ.Ο. στην Ελλάδα.