Μετασχηματισμοί και αλληλεπιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα (1974-2001) - Πανταζόπουλος Σταύρος (Κοινωνική Πολιτική, 2025)
Η μελέτη εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1974-2001. Εστιάζει στη σχέση τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικού κράτους, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων στις διοικητικές και κοινωνικές δομές. Η έρευνα αποκαλύπτει τάσεις αποκέντρωσης, την επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις προκλήσεις εφαρμογής κοινωνικών πολιτικών. Με βάση την κριτική ανάλυση νομοθετικών εγγράφων και βιβλιογραφίας, τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην κοινωνική προστασία.