Η Παρούσα Κοινωνικοοικονομική Κατάσταση των Πυρόπληκτων Περιοχών του Νομού Ηλείας: Μια Δειγματοληπτική Μελέτη - Ρίτσαρντσον Κλάιβ; Γεωργά Αλεξάνδρα; Τάτο Μιράντα (Κοινωνική Πολιτική, 2017)
Μελετήσαμε τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στο Νομό Ηλείας το 2007. Πραγματοποιήθηκε μία δειγματοληπτική έρευνα (Ν=1529) στις πυρόπληκτες περιοχές το 2012. Ο πληθυσμός αυτής της κυρίως ορεινής περιοχής είναι σε μεγάλο βαθμό ηλικιωμένος (το ένα τέταρτο άνω των 65 ετών) με χαμηλή μόρφωση (45% με πρωτοβάθμια εκπαίδευση μόνο). Το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού είναι αυτοαπασχολούμενο σε γεωργικά ή άλλα επαγγέλματα, με λίγους μισθωτούς. Το 52% θεωρεί ότι η οικονομική τους κατάσταση χειροτέρεψε μετά τις πυρκαγιές αν και οι περισσότεροι αναφέρουν ως μοναδική ή κύρια αιτία την οικονομική κρίση. Προβλήματα στέγασης επίσης δε θεωρούνται ότι προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές αλλά προϋπήρχαν. Η έρευνα δεν ανέδειξε έντονα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Ωστόσο, ο πληθυσμός είναι επιρρεπής ιδιαίτερα στη φτώχεια και στο γεωγραφικό αποκλεισμό.