Active Labour Market Policies in Greece: Challenges and Responses During the Economic Crisis - Galata, Paraskevi - Viviane; Chrysakis, Manolis (Κοινωνική Πολιτική, 2017)
Οι επιπτώσεις της ύφεσης στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας που προωθούνται στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Παρά το γεγονός ότι εισάχθηκαν αρκετές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την κοινωνική προστασία, υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον οι λύσεις που υιοθετήθηκαν υπήρξαν αποτελεσματικές μέχρι στιγμής για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης. Η παρούσα εργασία αποβλέπει να διερευνήσει το ρόλο των ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της συμβολής τους στη μείωση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης. Τα ευρήματα από την ανάλυση της βιβλιογραφίας δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα σε περίοδο ύφεσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υποκαταστήσουν τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της αναπλήρωσης του εισοδήματος και ότι θα πρέπει να συνδέονται με μια ολοκληρωμένη πολιτική δημιουργίας θέσεων εργασίας, διατηρώντας παράλληλα το δημόσιο χαρακτήρα και το ρόλο του κράτους που δεν πρέπει να υπονομεύονται με το πρόσχημα των δημοσιονομικών περιορισμών.